JESENÍK OPEN 2021 s rekordní účastí i historickým zápisem

JESENÍK OPEN 2021 s rekordní účastí i historickým zápisem

V neděli 29.8.2021 byl slavnostně vyhlášen a ukončen 31. ročník mezinárodního šachového turnaje JESENÍK OPEN, který uspořádal Šachový klub Jeseník. Šachová klání v poklidném lázeňském městě na úpatí Jeseníků trvala 9 dní od 21. do 29.8. Turnaje se letos zúčastnilo rekordních 205 šachistů ze všech koutů ČR i ze zahraničí (5 šachistů ze Slovenska, 4 z Polska a 1 z Rakouska). Pestré startovní pole zahrnovalo široké věkové spektrum počínaje nejmladším, sedmiletým Petrem Boleslavem z 1. Novoborského šachového klubu, až po nejstaršího 85-ti letého Josefa Slížka z TJ Sokola Valašská Bystřice. Turnaj ozdobilo svou účastí 31 dívek a žen ve věku od 10 do 55 let. Kromě domácích šachistů, kterých bylo 21, byla největší 16-ti členná výprava z Vyškova (9 ŠK Vyškov + 7 MKS Vyškov), následovaná 13-ti šachisty reprezentující Šachy Hošťálková. Početné výpravy přijely také z oddílů Šachy Krnov, 2222 ŠK Polabiny, TŽ Třinec a dalších.

Slavnostní zahájení turnaje proběhlo v sobotu 21.9. před 1. kolem za účasti starostky města Jeseník Mgr. Bc. Zdeňky Blišťanové, která pronesla hezkou a podnětnou zdravici. Hrálo se ve dvou skupinách. V hlavní skupině A změřilo své síly 71 hráčů, ve skupině B pak 134 hráčů. Turnaj byl vypsán na 9 kol a hrálo se tempem 90 minut na 40 tahů s přídavkem 30 sekund na tah plus 30 minut do konce s přídavkem 30 sekund za každý tah. Ve skupině A poprvé v historii turnaje zvítězila žena, a to šachová velmistryně Olga Sikorová se ziskem 7 bodů. Tato sympatická šachistka z Třince, kterou mimo jiné zdobí i několik titulů mistryně ČR, předvedla během celého turnaje kvalitní a vyrovnané výkony, když ani jednou neprohrála a nenechala tak nikoho na pochybách, že pohár pro vítěze je ve správných rukách. Na druhém místě se umístil Kylián Slovák (TJ Kobylisy - 7 b.) a třetí skončil Krzysztof Banasik (TJ Zlaté Hory/POL - 6,5 b.). Skupinu B vyhrál Jan Mašek (TJ Dukla Praha - 8 b.) před Janisem Raptisem (TJ Tatran Město Albrechtice - 7,5 b.) a Janem Šlachtou (Šachy Krnov - 7 b.).

Kromě vítězů obou skupin byli také vyhlášeni vítězové kategorií chlapců a dívek do 8, 10, 12, 14, 16 a 18 let, nejlepší žena, senior nad 60 let, skokan turnaje a stejně jako minulý rok byla udělena také cena fair play. V kategorii do 8 let zvítězil Petr Boleslav (1. Novoborský ŠK). Dále pak zvítězili v kategoriích dívky do 10 let Eliška Pluháčková (ŠK Jeseník), dívky do 12 let Amálie Zádrapová (ŠK Vsetín), dívky do 14 let Josefína Dudková (TJ Spartak Vlašim), dívky do 16 let Adéla Třasáková (2222 ŠK Polabiny), dívky do 18 let Stela Simonova (Šachy REINTER - SVK), chlapci do 10 let Tomáš Mík (Region Panda), chlapci do 12 let Matěj Jaššo (Šachy Krnov), chlapci do 14 let Karel Brožka (2222 ŠK Polabiny), chlapci do 16 let Filip Neumann (ŠSPM Lipky HK) a chlapci do 18 let Janis Raptis (TJ Tatran Město Albrechtice). Nelepší ženou byla Olga Sikorová (TŽ Třinec), nejlepším seniorem nad 60 let Vladimír Karlík (Slavia Kroměříž), skokanem turnaje Jan Šlachta (Šachy Krnov) a cena fair play byla udělena Miroslavě Pukowietzové (ŠK Vyškov).

Z jesenických šachistů se nejvíce dařilo Pavlu Kozákovi (ŠK Jeseník), který obsadil ve skupině B výborné 23. místo se ziskem 5,5 bodů. Mezi mládeží se nejvíce prosadili Martin Valíček (34.místo - 5,5 bodu) a Gabriela Morongová (53.místo - 5 bodů).

V rámci letošního OPENU byl stejně jako minulý rok v úterý 24.8. odehrán bleskový turnaj, který se hrál na 12 kol, tempem 3 minuty s přídavkem 2 sekundy na každý tah. Bleskáče se zúčastnilo rekordních 74 šachistů. Vítězem se stal Vojtěch Plát (ŠK JOLY Lysá nad Labem - 10,5 b.) před Jakubem Půlpánem (ŠK Dopravní podnik Praha - 10,5 b.) a Jakubem Vaculíkem (ŠK Velké Losiny - 8,5 b.). Nejlepší ženou v bleskovém turnaji byla vyhlášena celkově 16. Karolína Turková (Liptovská šachová škola/SVK - 7,5 b.). 

I letos se uskutečnilo v pátek 27.8. sportovní dopoledne, které proběhlo ve sportovním areálu na Nábřežní ulici. K dopolední košandě a fotbálku se sešlo bezmála 20 nadšených sportovců z řad účastníků a organizátorů turnaje.

Z turnaje byl i letos vysílán on-line přenos a to deseti partií skupiny A a deseti partií skupiny B. Tyto partie bylo možné sledovat v přímém online přenosu na internetu a na velkoformátové obrazovce přímo v hlavním hracím sále což řada účastníků velmi ocenila stejně jako to, že hrací sál včetně bufetu byl pro účastníky a hosty turnaje otevřen denně již od 14. hodiny. Díky skvělé atmosféře, kterou vytvořili všichni účastnící turnaje, výborní rozhodčí Karel Volek, Radomír Kolář a ochotná a usměvavá obsluha v bufetu, proběhl turnaj bezproblémově a v naprosté pohodě. Poděkování patří všem členům Šachového klubu Jeseník, kteří s přípravou a organizací turnaje obětavě pomáhali, za finanční podporu Městu Jeseník, Olomouckému Kraji, Šachovému svazu ČR, ČUS a jeho projektu Sportuj s námi a v neposlední řadě patří velké díky sponzorům turnaje Penzionu U Petra a Křesťanskému knihkupectví Domeček.

skupina A
- konečné pořadí - viz odkaz zde

skupina B
- konečné pořadí - viz odkaz zde

bleskový turnaj
- konečné pořadí - viz odkaz zde

Fotogalerie

1.den - viz odkaz zde

2.den - viz odkaz zde 

3.den - viz odkaz zde

4.den - viz odkaz zde

Blitz tournament - viz odkaz zde

5.den - viz odkaz zde

vyhlášení online WARM UP JESENÍK OPEN mládeže - viz odkaz zde

6.den - viz odkaz zde

sportovní dopoledne - viz odkaz zde

7.den - viz odkaz zde

8.den - viz odkaz zde

9.den - viz odkaz zde

slavnostní vyhlášení - viz odkaz zde

Online přenos z 20 šachovnic

- prvních 10 šachovnic skupiny A viz odkaz zde
- prvních 10 šachovnic skupiny B viz odkaz zde

Všechny vysílané partie Skupiny A si můžete přehrát na webu view.chessbase v odkaze zde kde můžete zapnout také šachový motor (engine), aby jste zjistili jak kdo během partie stál nebo stáhnout v PGN níže v sekci "Ke stažení".

Všechny vysílané partie Skupiny B si můžete přehrát na webu view.chessbase v odkaze zde kde můžete zapnout také šachový motor (engine), aby jste zjistili jak kdo během partie stál nebo stáhnout v PGN níže v sekci "Ke stažení".

Příští 32. ročník mezinárodního šachového turnaje JESENÍK OPEN 2022 proběhne 13. až 21.8.2022.

- propozice naleznete v odkaze zde

3. ročník Memoriálu Svatopluka Hastíka proběhne 18.09.2021

- propozice naleznete v odkaze zde

Mezinárodní šachový turnaj XMAS JESENÍK OPEN se i letos kvůli nejasnému vývoji epidemické situace kolem pandemie COVID-19 neuskuteční!!!

Komentáře
urbancikovi@volny.czJiž 10 roků jezdíme do Jeseníků podívat se na JESENÍK OPEN i když šachy hrajeme pouze rekreačně.....
Obdivujeme organizaci turnaje a je to letos už 3 roky, kdy chybí Svaťa Hastík, ale turnaj pokračuje a to je moc dobře.
Ctirad a Ivana Urbančíkovi - Brno.
Ke stažení